Friday, 28 June 2013

Saya nak menjual je. Tak nak pergi training.


Bismillah.

Blog dah jadi bersawang-sawang. Lama sangat tak di buka.  -___-"

Jom main teka-teki kejap. 

Ada satu situasi, 


Student : "Cikgu, saya mahu dapat A dalam subjek matematik ni. Apa perlu saya buat? Tolong ajar saya."

Cikgu   : "Betul nak dapat A? Ok sekarang, kamu perlu datang ke setiap kelas matematik cikgu. Jangan ponteng lagi tau. Ni homework yang kamu perlu buat di rumah, next week hantar pada cikgu."

Student : "Alaah, cikgu. Saya memang nak A, tapi saya tak dapat datang ke kelas cikgu. Homework yang cikgu bagi itu pun, susah."

Cikgu   :  *senyum*


Teka-teki nya adalah :  Rasa-rasa, student tu boleh dapat A tak?

Jawablah sendiri yer. Heheh.Soalan dan "ayat" biasa dari orang yang BARU NAK BERMULA dengan busines Herbalife. 

(1) "Saya nak buat herbalife. Saya SERIUS. tapi saya tak nak ke training atau event."

(2) "Tempat event dan training jauh. Saya tak dapat pergi."

(3) "Saya nak berjaya, tapi saya takda masa untuk ke training"

(4) "Kalau datang ke training, perlu bayar tiket. Saya takda duit."

(5) Saya dah tau semua. Tak perlu datang event berkali-kali.

(6) Semua HOM dan STS sama. Bosan.

(6) Herbalife ni, just menjual aja kan? Kenapa perlu datang ke training dan event berulang-ulang? Penatlah datang training. Buang masa, buang duit minyak dan tol, buang tenaga sahaja.


Penuh 1 muka surat dengan "alasan" yang kreatif.  Banyaknya alasan, tapi nak dapat duit dengan Herbalife.  Is it make sense??


Gambar kat atas kata, "Make excuses or Make money".  Dalam event Herbalife University kat Macau tahun lepas, ada cakap.

"You can make MONEY and EXCUSES. 
But you cannot make BOTH at the SAME TIME."

Boleh ambil contoh tentang dunia makan gaji.

Nak dapatkan gaji tapi tak nak buat kerja atau pilih-pilih kerja yang bos anda berikan.  Rasa-rasa, bos tak kan bagi gaji kan? Silap hari bulan, boleh kena buang kerja weyyhhhh.

Cuma beza dalam Herbalife, takda bos. Kita adalah bos kepada busines masing-masing. Yang ada hanyalah mentor atau coach yang guide kita ke jalan kejayaan. Terpulang kepada kita, samada nak ikut atau takk. Jika anda menuntut kejayaan dari coach anda, coach anda juga menuntut anda untuk melakukan apa yang di minta.Menjawab persoalan, "KENAPA PERLU DATANG KE  SETIAP TRAINING"

- Kerana kita bukan SALES person. Tugas Salesman hanyalah menjual. Tapi kita adalah Personal Wellness Coach Herbalife a.k.a Konsultan Kesihatan Peribadi Herbalife. Kita memang menjual produk Herbalife, tapi tugas kita tak berhenti setakat itu sahaja. Tugas kita yang PALING PENTING adalah MELATIH customer kita menggunakan produk Herbalife dengan cara yang betul & MEMASTIKAN mereka mendapatkan product result yang mereka harapkan daripada Herbalife.

- Kerana kita bukannya ada ilmu yang mendalam tentang nutrisi apatah lagi tentang busines. Jadi, kenapa tak nak datang belajar.

- Kalau rasa susah sangat nak menjual, atau customer asyik hilang. Cuba tanya balik pada diri, BILA KALI TERAKHIR ANDA HADIR KE TRAINING & EVENT?

- Selalunya kalau kita rasakan HOM dan STS itu bosan, it means, KITA SUDAH LAMA TIDAK MEMBAWA NEW GUEST.  Try to bring 1 new guest.

PERCAYALAH, kita adalah orang yang akan duduk di barisan paling hadapan, dan orang yang paling excited dalam event tu! Kalau demam pun, sanggup datang ke HOM atau STS, sebab bawa guest baru!

- Semua kelas dalam Herbalife perlu bayar tiket. Kenapa? Sebab, nama pun nak belajar kan. Sejak dari tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, sehinggalah ke universiti, mesti ada yuran yang dikenakan untuk belajar. Ataupun sekecil-kecil kelas ilmu seperti kelas komputer pun, mesti ada yuran dikenakan. Betul??

- Soal tempat event jauh... Pak Fauzi (Presiden Team dari Indonesia) cakap, lagi jauh sesuatu event, lagi bagus. Nak pergi belajar untuk kebaikan akan dapat banyak pahala dari Allah.. Ibarat seorang pejuang, yang ingin mendapatkan ilmu yang akan digunakan untuk mengubah nasib keluarga. Walaupun, mati di dalam perjalanan, akan masuk ke syurga!


Event dan herbalife adalah sesuatu yang tidak dapat dipisahkan. Ia sebati. Tanpa EVENT dan TRAINING, jualan produk Herbalife untuk tahun lepas tak mungkin akan melebihi 6.4 Billion USD.

So instead tanya, kenapa perlu datang event. Why not TUKAR


Kenapa saya buat Herbalife sebenarnya?

Kenapa tak ikut sahaja cakap coach untuk pergi ke setiap HOM, STS, SC TRAINING / 500 CLASS DLL??Untuk nexxxxt BIG event, akan di adakan di Gambang, Pahang !! Of course, ZERO TO HERO!!


Next entry aku akan tulis details tentang event yang luarrrrrr biasa ni. Sekarang dah kena siap-siap untuk pergi ke booth dan SC Training kejap lagi. Kbai.


No comments:

Post a Comment